{ "title": "Vanilyalı Kakaolu Kek", "image": "https://www.kakaolukek.gen.tr/images/vanilyali-kakaolu-kek.jpg", "date": "20.01.2024 01:00:02", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Vanilyalı Kakaolu Kek, kakao ve vanilya ikilisini sevenler için oldukça lezzetli bir tatlıdır. Türk mutfağında klasikleşmiş ve yerini almış kek tariflerinden bir tanesidir. Yapımı oldukça kolaydır. Çok fazla el oyalamaz. Kek yapımı için birkaç püf noktasına dikkat etmek lezzetli bir kek elde etmek için yeterlidir. Yemekten sonra, arkadaş toplantılarında, misafirlere çayın ya da kahvenin yanında aperatif olarak kolaylıkla sunulabilir.

Vanilyalı Kakaolu Kek İçin Gerekli Malzemeleri
Kakao Karışımı için
Vanilyalı Kakaolu Kek Nasıl Yapılır?

Vanilyalı kakaolu kek tarifine geçmeden önce tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir. Kek yapımına başlanmadan 1-2 saat öncesinden özellikle yumurtaların oda sıcaklığında bekletilmesi kekin daha güzel kabarmasına yardımcı olacaktır. Kek hamuruna ilave edilecek malzemelerin sırası oldukça önemlidir. O nedenle önce yumurtalar konulacak ve ardından sıvı malzemelere geçilecektir. Son olarak katı malzemeler de ilave edilerek kek hamuru böylelikle hazırlanmış olacaktır. Kek hamuru için derin bir kâse tercih edilir. Öncelikli olarak yumurtalar şekerler ile şekerler eriyene kadar mikser ile iyice çırpılır. Daha sonra sıvı yağ ilave edilir. Sıvı yağ çırpıldıktan sonra içerisine süt ilave edilir. Kek yapımının en önemli püf noktası tüm malzemelerin iyice çırpılmasıdır. Daha sonra kabın içerisine vanilya, kabartma tozu ve un ilave edilir. Mikserin yüksek hızında yaklaşık 3-4 dakika kadar çırpılır. Hazırlanan kek hamurunun üçte biri ayrı bir kâseye alınır. Kalan malzemeye limon kabuğu rendesi ilave edilerek iyice karıştırılır.

Ayrı bir kâseye alınan kek hamuruna kakao ve süt ilave edilerek mikser ile tekrar çırpılır. Böylelikle bir tarafta vanilyalı diğer tarafta kakaolu kek karışımı elde edilir. Vanilyalı kakaolu kek için kullanılacak olan kek kalıbının her tarafı iyice yağlanır. Hazırlanan vanilyalı kek karışımı kalıba dökülür ve üzeri düzeltilir. Vanilyalı kek hamurunun üzerine kakaolu karışım dökülür. Bir kaşık yardımıyla kek kalıbında dalgalanmalar yapılarak istenilen şekiller verilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının orta katında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirilir. Kekin güzel kabarması ve fırının ısısını kaybetmemesi için ilk 10 dakika fırın kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde kek sönecektir. İlerleyen dakikalarda kekin pişip pişmediğini anlamak için ortasına kürdan batırılarak kontrol edilir. Kek pişmediyse kürdan ıslak hamurlu şekilde, kek piştiyse kürdan kuru olarak çıkacaktır. Kekin pişmesine yakın içinin de aynı oranda pişmesi için fırın 160 dereceye düşürülür. Kek piştikten sonra hemen fırından çıkarılmamalıdır. Bir müddet fırın ısısında içini çekmesi için beklenir. Daha sonra oda sıcaklığına alınan ters çevrilerek kek kalıbından çıkması beklenir. Bu süreyi kısaltmak için kek kalıbının üzerine ıslak bez konularak kekin daha kolay kalıptan ayrılması sağlanabilir. Kalıptan çıkarılan vanilyalı kakaolu kek istenilen şekilde dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }