Kakaolu Sade Kek Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Kakaolu Sade Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sade Kek

Kakaolu sade kek, çay saatlerinin vazgeçilmez eşlikçilerinden biridir. Misafir ağırlamalarında en çok tercih edilen türlerden biri olup, hazırlaması oldukça pratik ve kolaydır. İçerdiği malzemeler sayesinde doyurucu bir özelliğe sahiptir ve ara öğünlerde açlığı bastırmak için harika bir atıştırmalıktır. Aynı zamanda çocukların da çok sevdiği bir lezzettir. Çocukları hazır gıdalardan uzak tutmak adına da cazip bir seçenektir. Oda sıcaklığında kapalı bir kap içerisinde 3 gün boyunca tazeliğini koruyabilir. Buzdolabının derin dondurucu kısmında ise 2 veya 3 ay boyunca muhafaza edilebilir.

Kakaonun Faydaları

Kakaolu kekin içerisindeki kakao, vücut için birçok fayda sağlar. Kakao, içerdiği antioksidanlarla kanser oluşumunu önler. Kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumu içerir. Aynı zamanda bol miktarda bakır içerir ve cildin tazeliğini koruyarak yenilenmesine yardımcı olur. Damar yapısını onarır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuda enerji verir ve iç organ kaslarını korur. Damarlardaki tıkanıklık sorunlarını giderir.

Kakaolu Sade Kekin Besin Değerleri (100 gram için)

  • Protein (g): 6.11
  • Karbonhidrat (g): 48.14
  • Yağ (g): 5.71
  • Kolesterol (mg): 80.81
  • Potasyum (mg): 110.44
  • Sodyum (mg): 88.52
  • Kalsiyum (mg): 35.38
  • Vitamin A (IU): 207.92
  • Vitamin C (mg): 0.06
  • Demir (mg): 1.23

Malzemeler

  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu

Kakaolu Sade Kek Nasıl Yapılır?

Derin bir çırpma kabının içerisine ilk olarak yumurtaları kırın. Aynı kabın içerisine şekeri ilave edin. Bir mikser yardımı ile şeker eriyene kadar çırpın. Kabın içerisindeki iki malzemenin kıvamının yerinde olması için, renginin değişmesi ve kabarması gerekmektedir. Bu işlem tamamlanırsa kek daha fazla kabaracaktır. Çırpılan karışıma sıvı yağı, sütü ve kakaoyu ekleyin. Çırpma işlemini sürdürün ve kakaonun iyice karışmasını sağlayın. Ayrı bir kabın içerisine, unu, vanilyayı ve kabartma tozunu elek yardımı ile eleyin. Elenmiş bu malzemelerin içerisine hava dolacaktır ve bu durumda da kek çok kabaracaktır. Elenen malzemeleri çırpılmaya devam eden hamurun içerisine yavaş yavaş ekleyin. Un topakları kalmayana kadar çırpma işlemini sürdürün.

Hazırlamış olduğunuz hamuru, yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin içerisine dökün. Tepside bulunan hamuru bir spatula yardımı ile iyice yayın. Hamurun havasını almak için, tepsiyi üç santim yükseklikten yumuşak bir zemin üzerine hafifçe bırakın. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayın. Bu işlem sayesinde, hamurun içerisindeki hava dışarı çıkacak ve böylece kek çok kabaracaktır.

Önceden ısıtılmış olan 250 derece fırına keki pişmesi için bırakın. Yaklaşık 30 dakika kadar keki pişirin. Kekin piştiğini anlamanın en pratik yolu, bir kürdanı kekin orta kısmına batırmaktır. Kürdanın uç kısmı kuru çıkarsa kek pişmiş demektir. Eğer kürdanın uç kısmında hamur olursa kekin biraz daha pişmesi gerekmektedir.

Pişirme işlemi tamamlanmış olan keki soğuması ve dinlenmesi için bir kenarda yaklaşık 1 saat bekletin. Kekin dilimlenme esnasında hamur olmaması için bu işlem yapılmalıdır. Aksi takdirde kek hamur olabilir. Soğuyan ve dinlenmiş olan kek servis aşaması için hazırdır. Bir bıçak yardımı ile keki dilimleyin ve servis tabağına yerleştirin. Bu lezzetli kekin servis aşamasında yanına meyve dilimleri ve ceviz parçaları da eklenebilir. Böylece kek ağır gelmez ve görsel güzelliği artar.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İmruz

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Kakaolu sade kek yaparken neden şeker ve yumurtayı uzun süre çırpmanız gerekiyor? Bu işlem kekin kabarmasına nasıl bir etkide bulunuyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

İmruz, şeker ve yumurtayı uzun süre çırpmanın kekin kabarması üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu işlem, yumurtadaki proteinlerin şekerle birlikte çırpılması sonucu havalanarak karışımın içine hava kabarcıklarının girmesini sağlar. Bu hava kabarcıkları, kek pişerken genleşir ve kekin daha yumuşak ve kabarık olmasını sağlar. Bu nedenle, şeker ve yumurtayı yeterince çırpmak kekin dokusu ve kabarması için çok önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kakaolu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Krem Şantili Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Krem Şantili Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Parçalı Kek Tarifi

Çikolata Parçalı Kek Tarifi

Kakaolu Haşhaşlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Haşhaşlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kakaolu Krema Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Krema Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kakaolu Cupcake Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Cupcake Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cevizli Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kakaolu Kek Tarifi ve Malzemeleri